4 z korzyści jedzenia chleba na zakwasie prosto z piekarni – poznaj je teraz!

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Często mówi się o tym, że chleb na zakwasie to najlepszy rodzaj wypieku, jaki można kupić w piekarni. Skąd takie przekonanie? Jeśli zadajesz sobie to pytanie – właśnie w tym miejscu znajdziesz 4 przyczyny, dlaczego warto postawić na takie produkty spożywcze. Poznaj korzyści z jedzenia ich już teraz!
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
1. Zakwas jest przyjazny dla mikroflory jelitowej
Kilka słów o tym, czym jest chleb na zakwasie. Piekarnia zapewniająca takie pieczywo wykorzystuje proces fermentacji mąki i wody, co pozwala zrezygnować z drożdży. Przefermentowane składniki zaś zazwyczaj wykazują potencjalnie doskonały wpływ na pracę jelit. Wynika to z faktu, że wzbogacają one skład takiego wypieku o wiele prebiotyków, odżywiających mikrobiom jelitowy. Ma to ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu.
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać doświadczonego specjalistę w medycynie estetycznej?
2. Chleb na zakwasie może wpływać na trawienie
Między innymi także z tego powodu pieczywo to może korzystnie oddziaływać na procesy trawienne. Warto nadmienić przy tym, że chleb na zakwasie to zwykle wypieki glutenowe. Jednak składnik ten zmienia enzymy znajdujące się w zbożach, co – z dużym prawdopodobieństwem – może poprawić trawienie glutenu, na który niemała grupa osób wykazuje nadwrażliwość. Nie oznacza to jednak, że takie wypieki mogą jeść cierpiący na celiakię, ale inni konsumenci dzięki tym właściwościom powinni łatwiej tolerować to białko.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
3. Pieczywo na zakwasie nie podnosi znacznie poziomu cukru we krwi
Chorzy na cukrzycę lub ludzie z rozregulowanym poziomem cukru we krwi zdecydowanie powinni sięgać po tego rodzaju pieczywo. Wynika to z wyższej zawartości błonnika oraz ww. procesów fermentacji, które – jak wykazuje część badań – zmieniają molekuły węglowodanów. To sprawia, że te istotne makroskładniki wolniej się rozkładają, bez znacznego podnoszenia poziomu glukozy i insuliny w płynach ustrojowych.
4. Wyroby piekarnicze na zakwasie mogą być bardziej odżywcze
Proces fermentacji jest niesamowity! Dlaczego? Bo zwiększa także biodostępność błonnika i innych ważnych mikroskładników w chlebie na zakwasie. Wynika to z jego łatwiejszego trawienia.
Znajdź odpowiednią piekarnię z chlebem na zakwasie!
Gdy już wiesz, dlaczego warto wybierać tego rodzaju wypieki, pozostaje tylko sprawdzić, która piekarnia zaoferuje Ci pieczywo 100% zakwasowe. Możesz ją znaleźć w swojej okolicy… lub skorzystaj z możliwości, jakie dają profesjonalne pracownie, dostarczając swoje produkty własnym transportem lub np. przez paczkomaty!
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Miarkownik do pieca CO a bezpieczeństwo użytkowania kotłów na biomasę
Miarkowniki do pieca CO odgrywają kluczową rolę w bezpieczeństwie użytkowania kotłów na biomasę. Dzięki nim urządzenia pracują efektywnie, co przekłada się na oszczędność energii oraz niższe koszty eksploatacji. Ponadto, wpływają one na komfort użytkowania, umożliwiając precyzyjne ustawienie tempera

Jak fronty szklane mogą wpłynąć na estetykę mebli kuchennych?
Fronty szklane w meblach kuchennych to nowoczesne rozwiązanie, które przyciąga uwagę swoją estetyką i funkcjonalnością. Wprowadzenie szkła do projektów mebli może znacząco wpłynąć na ogólny wygląd przestrzeni, nadając jej lekkości oraz elegancji. Szklane fronty zmieniają percepcję kuchni, optycznie